خوبنژاد با اشاره به مجموعه 16 جلدی ستارههای دنبالهدار گفت: اکنون در این مراسم از چهار جلد از این مجموعه رونمایی خواهیم کرد. این کتابها برای گروه سنی «ج» و «د» مناسب هستند.
در بخش دیگری از این مراسم معصومه رامهرمزی طراح و ناظر مجموعه ستارههای دنبالهدار گفت: سالها این خلاء در حوزه کودک و جنگ در کتابها وجود داشت. از آنجایی که خودم نویسنده برای بزرگسالان هستم نمیتوانستم برای کودکان کتابی بنویسم که بتواند به زبان خود کودکان جنگ را روایت کند اما سال گذشته توانستیم با همکای موسسه فرهنگی پیام آزادگان یک تیم برای نگارش کتابهای کودکان با موضوع دفاع مقدس تشکیل بدهیم.
وی با اشاره به سختیهای پیش رو در چاپ کتابهای کودکان با موضوع دفاع مقدس یادآور شد: بسیاری از نویسندگان کودک از ورود به این حوزه ابا دارند چرا که معتقدند تلخ است و نمیتوان به عنوان یک موضوع شیرین برای کودکان به آن ورود یافت. این در حالی است که برخی دیگر از کشورها به خوبی توانستهاند در این حوزه قلم بزنند و آثار خوبی را خلق کنند که خوش بدرخشد اما خانم «موژان نادریان» نویسنده این کتابها توانست با سیاستگذاریها ، حفظ محتوای دفاع مقدس، خطوط قرمز و محدودیتهایی که برای یک کار سفارشی وجود دارد، این کار را انجام دهد و یک اثر ماندگار و شیرین را خلق کند.
وی تاکید کرد: خیلی از موضوعات دفاع مقدس مغفول مانده است که یکی از آنها همین موضوع کودکان در ابعادی مانند کودکان آزاده جانباز، فرزندان شهید و کودکان جنگ زده است. ما میتوانیم با توجه به تبعات و آسیبهای جنگ هشت ساله با زبان و ادبیات انسانی این موارد را مطرح کنیم به گونهای که حتی در سطح دنیا عنوان شود تا مظلومیت همه اقشاری که در دوران دفاع مقدس حضور داشتهاند، بیان شود.
رامهرمزی درباره نویسنده مجموعه ستارههای دنبالهدار گفت: خانم نادریان با الفاظی لطیف و ظریف توانسته است احساس کودکی که در جنگ بوده است را بیان کند.
این در حالی است که هنگامی که خواستم کار تیم مربوط به کار در حوزه کودکان و جنگ را آغاز کنم عدهای میگفتند که سخت است اما من به آنها میگفتم که مگر کودکان در همین شرایط دچار بحران و آسیب نمیشوند؟ برای آنکه آنها بتوانند از این شرایط عبور کنند نیازمند این هستند که با رویکردی کودکانه و الفاظی که درون آنها نفوذ یابد با مشکلات کنار بیایند. در حقیقت این کتابها میتوانند به کودکان آموزش دهند که زندگی همیشه روی خوشی نداشته است و مطابق میل آنها نیست بنابراین باید با شرایط کنار بیایند و مقاومت کنند.
از دیگر سخنرانان این نشست موژان نادریان نویسنده مجموعه ستارههای دنباله دار بود.
او درباره سختیهای کار در حوزه ادبیات کودکان و جنگ گفت: من در این مجموعه اصلا از جنگ ننوشتهام و هرآنچه که در کتاب آمده است دفاع است. باید آنچه که در دوران دفاع مقدس اتفاق افتاده است را ثبت کرد و آن را برای هر گروه سنی با ادبیاتی که برای آنها مناسب است، بیان کرد تا به نسلهای آینده انتقال یابد.
وی افزود: هنگامی که قصه آزادگان و دیگر کودکانی که در جنگ حضور داشتند را میخواندم رنج میبردم اما برای آنکه بتوانم آن را برای کودکان با ظرافتهایی که آنها دوست دارند بیان کنم فضای تازهای را خلق کردم که با سلیقه کودکان هم خوانی داشته باشد.
وی در پایان یادآور شد: همواره این احساس دین بر دوشم در رابطه با نوشتن درباره دفاع مقدس احساس میشد برای همین تا جایی که بتوانم کار تازهای را خلق کنم خواهم نوشت.
در ادامه این مراسم، زهرا عبدالحی ناظر و مشاور هنری مجموعه ستارههای دنبالهدار یادآور شد: برای تولید این مجموعه بسیاری از نویسندگان قبول نکردند که در رابطه با کودکان و جنگ بنویسند. از طرفی هم پیدا کردن کسانی که به قلم زدن در این حوزه علاقه داشتند به دلیل ناشناس بودن آنها بسیار دشوار بود.
وی افزود: با توجه به طرحهایی که با داشتیم و مختصاتی که ارائه میدادیم حضور نویسندگان در این زمینه نیز یکی دیگر از سختیهای کار بود اما خانم نادریان به خوبی توانست داستانی را خلق کند. همچنین خانم حمیده محبی نیز به زیبایی توانست تصویر گری این مجموعه را انجام دهد.
در بخش پایانی این مراسم حمیده محبی- تصویرگر مجموعه ستارهای دنبالهدار- در سخنانی کوتاه یادآور شد: خوشبختانه با توجه به داستانهایی که در این مجموعه وجود داشت، عرصه برای تصویرگری بسیار باز بود و میتوانستند تصاویر و الگوهای متنوعی را طراحی کنند. باید بگویم در این تصویرگریها رنگ قرمز و سفید به عنوان نماد بسیار استفاده شده است.
در پایان این مراسم از کتابهای «لکلکهای مهاجر»،«دوست جیبی»،«سنگ ریزههای آبی» و «خانهای برای همیشه» رونمایی شد.